Pressklipp om julmarknaderna

 

 

 

 

 

En försmak av julen i Hölö

Marschallernas fladdrade lågor vid infarten till Lida Gård talar om att vi kommit rätt.

De gör också de många bilar som står parkerade utanför den stora röda ladan. Precis som den tända granen och släden med en tomtedocka i naturlig storlek.

 

För åttonde året i rad bjuder Kajsa-Lotta och Carl-Albert Rydemark in till julmarknad på sin gård. I Lidret har kajsa-Lotta ställt fram sina handmålade glas, kransar av eterneller, handmålade dukar och mycket mycket annat. Alldeles bredvid har de andra hantverkarna dukat upp sitt julpyssel. Där finns kalvdans att köpa och vilt att smaka. Det doftar gott av granris och glögg. Men det känns också klart och tydligt att gårdens kor finns bara på en brädväggs avstånd. Där nosar dessutom gårdens charmtroll Frazze runt i den mjuka halmen. Han är en riktig kelgris, säger Carl-Albert Rydemark.

 

Utanför på stubbåkern väntar ardennerhästen Mary, och nordsvensken Skjerre. De är spända framför varsin släde, och i utbyte mot en peng drar de marknadsbesökarna på en tur i den töblöta snön. Redan på avstånd hörs det att de är på väg, bjällrorna på Skjerre’s sele avslöjar dem. Att Skjerre är en hingst märks inte. Han tuggar snällt i sig äpplet han bjuds på och finner sig i att komma tvåa efter Mary.

 

Ett snöbollskast från hästarna står traktorerna på rad. Den äldsta är en grålle från 1952. Att få komma till en levande lantgård, med såväl julmys som djur uppskattas av besökarna. ”Vi har varit här varje år. Barnen tycker också mycket om djuren. Och det  är mysigt att det inte är så stort” säger en av dem.

 

Länstidningen

6 december 2004

 

 

 

 

 

 

Julmarknadsturne’

Lida Gård ligger strax utanför hölö. Där möttes man av förståerliga skäl av lantdoft. Tjurar, stutar och kalvar nosade nyfiket på besökarna. Ardennerhästarna bjöd på åkturer för dem som ville. Men det fanns också andra hästkrafter att beskåda i form av en väl så mäktig traktorutställning, där många årsmodeller fanns representerade. Inne i lida Gård fanns, precis som i vagnhärad, det mesta för de flesta, men i en något annorlunda stil än vad som är traditionellt. Tomtemusik förståss och plats för en svängom för den som ville hålla värmen uppe.

Östra Sörmlandsposten  december 2005

 

 

 

 

 

 

Hjulstämning på marknad i Hölö

Arbetshästar på grönbete utanför ladugården på Lida Gård dämpade stämningen av vintrig högtidsatmosfär vid Hölös tioårsjubilerande julmarknad i lördags.

 

Blidvädret och barmarken till trots gjorde värdarna sitt bästa för att gjuta stämning i besökarna femton dagar före dopparedan. Fjolårets snöknarrande åktur med häst och släde ersattes i år av rullande vagnfärd i lerigt gräs bakom kallbloden. Julstämningen är inte på topp, men den kommer väl snart sa en hölöbo innan han klättrade upp i vagnen och lät den nordsvenska brukshingsten Skärre, 12, dra hela familjen i ett motsolsvarv runt längdan. Roland Eriksson såg bara det positiva i att det somriga underlaget tvingat honom att byta ut åkdonets medar. Det här är den enda hjulstämning vi har här i år, det är för varmt för att vi ska kunna köra med snökanoner, skojade han.

 

Inne i ladan snurrar kommersens hjul i takt med den tvåhövdade tomteorkesterns julsånger. Hantverk, smide, textilprodukter, kransar smycken, kalvdans, pastejer och honung bl.a. månglades ut i salustånden. På varsin spik hängde två oplockade tjädertuppar för 475 kronor styck ännu orörda strax före stängning. Charkuterihandlaren Claes Rydberg hade större försäljningsframgång med sin vildsvinsstek. Det är min specialitet. Jag hade 30-40 kg som tog slut direkt. Men det är lite svårt att få julstämning när man tittar ut, sa han.

 

En förstagångsbesökare säger ”Det är mysigt. Jag köper lite kött och hemlagad sylt, sa hon samtidigt som dottern och sonen åt varsin varmkorv och storögt studerade kossorna i stallet.

 

Länstidningen

11 december 2006